Právě soutěžíme o:
vchodovou stříšku Zenit a poukázky na nákup vchodovou stříšku Zenit a poukázky na nákup
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Jak správně uvařit a vybrat velikonoční vejce

Jak správně uvařit a vybrat velikonoční vejce
Základem úspěchu při zdobení vařeného vejce je skořápka bez trhlin. Na praskliny se špatně maluje, barva zatéká pod skořápku a barví bílek, obtisky se na nich krabatí… Připomeňte si několik osvědčených triků, jak se prasklinám a vytečení bílku do vody při vaření vyhnout.
reklama

Pomlázka bývá obvykle konzumována po několik dní, pro koledu tedy vařte pouze čerstvá vejce. V případě Velikonoc jde o výjimku, protože jinak se k přípravě vajec natvrdo hodí více vejce asi týden stará, u nichž se již skořápky nepřichytávají k bílku a dají se tak snáze oloupat.

I když máte z malovaných vajec radost, nenechávejte je dlouho vystavená na odiv v pokoji - vejce, která v pondělí nesníte, hned večer uložte do chladničky, byť by byla sebekrásnější.

Otestujte stáří vejce

Při nákupu vajec obvykle na obalu zjistíte jen datum minimální trvanlivosti. Jak jsou syrová vejce stará vám prozradí osvědčený trik se sklenicí vody (naše babičky používaly k testům vodu slanou, přibližně 10% solný roztok). Když do velké sklenice s vodou ponoříte skutečně čerstvé vejce, klesne ke dnu a položí se, protože vzduchová bublina v něm je malá a nenadnáší je.

Sedmidenní vejce se vznášejí někde uprostřed sklenice a starší vejce se k hladině vynoří .

Aby při vaření nepraskla, propíchněte na širší straně skořápku jehlou. Vzduch z bubliny unikne dírkou a vejce zůstane nepoškozené. Pojistěte se známou a osvědčenou klasikou: do vody, ve které se vejce vaří, přidejte lžičku soli, nebo octa. Do hrnce s vodou vejce pečlivě urovnejte, aby do sebe při vaření nevrážela a nerozbíjela se.

Vejce se také mohou chvilku vařit v páře. Jakmile bílek zatuhne, vložte je do vody a dovařte je. Pak již bílek nevyteče.

Pro manipulaci s vejcem při barvení potřebujete, aby byl vařený bílek i žloutek skutečně pevný, jinak může skořápka při lehkém stisku praskat. Doporučuje se vejce vařit pět až sedm minut, ale ne déle. Pokud je v uvařených vejcích okraj žloutku zelenavý, šedivý až načernalý, vařila se příliš dlouho. Po uvaření vejce okamžitě zchlaďte ve studené vodě. Pomůže to snadnému loupání skořápek, ale také zachování pěkné barvy žloutku.

Máte jiné osvědčené tipy na vaření vajec? Podělte se o ně s našimi čtenáři.

Autor: Helena Štětinová (text), ČNP (foto)

Klíčová slova:


Související články

Malování tradičních kraslic

Velikonoce – svátky jara jsou úzce spjaty s malováním vajec. Ta k jídlu, která se dávají koledníkům, většinou jen obarvíme veselými barvami a dozdo ...

Velikonoční barvení ještě trochu jinak 12  fotek

Velikonoční barvení ještě trochu jinak

S návody na zdobení vajíček jako by se roztrhl pytel, ale vy se pořád nemůžete rozhodnout, nevybrali jste si nebo si na některé techniky netroufnete? ...


Pestrobarevná vejce aneb vyzkoušeli jsme za vás 9  fotek

Pestrobarevná vejce aneb vyzkoušeli jsme za vás

Barvení vajíček je tradice dodržovaná skoro v každé české rodině. Ať už pro koledníky nebo jen na ozdobu stolu. Prostě vejce k Velikonocům patří. Leto ...


Zajíčkový termokryt 5  fotek

Zajíčkový termokryt

Také ráno snídáte vařená vejce? V době velikonočních svátků si jich užijete do sytosti. Pokud chcete mít snídani hezky dlouho teplou, připravte si pls ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
1
Názor redakci Stará řemesla a tradice
Poslední příspěvek: 11.12.2011 11:38 PETR ZWIKIRSCH
1
Brnění - odpověď Stará řemesla a tradice
Poslední příspěvek: 20.3.2008 21:15 Pavel Hnízdil
0
Kovotlačitelství. Stará řemesla a tradice
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Bobeš
0
renovace starého betlému Stará řemesla a tradice
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Eva Kneblová
0
Lihyrove hodiny Tvoříme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Jan Gregor
1
Názor redakci Stará řemesla a tradice
Poslední příspěvek: 11.12.2011 11:38 PETR ZWIKIRSCH
1
Brnění - odpověď Stará řemesla a tradice
Poslední příspěvek: 20.3.2008 21:15 Pavel Hnízdil
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×