Tvoříme

Na rajčatech, okurkách a cibuli se v průběhu léta objevují plísně, které dokáží zcela zlikvidovat očekávanou úrodu. Asi každý zahrádkář se setkal s rajčaty napadenými plísní tak, že jsou zcela nepoživatelná. Ale pokud se včas zasáhne, můžeme této chorobě předejít.
Příznaky:
Prvního příznaku, kterého si všimneme, jsou šedozelené vodnaté skvrny na okrajích a špičkách listů, skvrny postupně hnědnou a mohou se objevit i na řapících a stoncích. Plíseň může napadat listy, stonky i plody. Na plodech vzniknou nejdříve malé šedozelené skvrny, které také postupně hnědnou a mají vrásčitý povrch, ale zůstávají pevné. Pokud jsou plody již napadené, tak k rozvoji choroby dochází i po sklizni při skladování rajčat.
Pro vývoj choroby je ideální střídání teplot, kdy se střídají teplé a studené dny či noci a samozřejmě také dostatek srážek.
Ochrana:
Bez chemické ochrany se ve většině případů neobejdeme. První preventivní ošetření provádíme v druhé polovině června a poté pravidelně opakuje cca každých 14 dní, jsou-li vhodné podmínky pro šíření plísně, tzn. tedy zmíněné střídání teplot a dostatek srážek. Protože plíseň se není schopna šířit, pokud nedojde k ovlhčení listů.
V průběhu sklizně preferujeme přípravky s krátkou ochrannou lhůtou (3-7 dní) a střídáme organické fungicidy (např. Ortiva, Acrobat MZ WG, Dithane DG Neotec, Ridomil Gold MZ Pepite) s mědnatými přípravky (Korzar, Bukanyr, Kuprikol, Champion).
Příznaky:
Na vrchní straně starších plně vyvinutých listů se objevují žlutozelené skvrny, které jsou ostře ohraničeny žilnatinou. Počet skvrn postupně roste, skvrny splývají a zasychají, až dojde k uschnutí celých listů, případně celých rostlin. Choroba se šíří větrem z teplejších oblastí Evropy, kde přezimuje.
Ochrana:
Od druhé poloviny července provádíme preventivní postřik, který opakujeme každých cca 14 dní v závislosti na počasí. Ideální pro šíření plísně jsou chladnější noci a teplé dny a samozřejmě dostatek vlhkosti. Používáme stejné přípravky, jako jsou uvedeny u plísně na rajčatech - Ortiva, Acrobat MZ WG,Dithane DG Neotec, Ridomil Gold MZ Pepite, Korzar, Bukanyr, Kuprikol, Champion.
Příznaky:
Na listech a květních stolonech se objevují světlezelené skvrny, které se za vlhka pokrývají hnědošedým povlakem houby. Následkem napadení se listy a stolony lámou, polehávají, cibule jsou malé, krkaté a při skladování předčasně raší. Ideální pro rozvoj choroby je vysoká vzdušná vlhkost, déšť a teploty 10-15°C.
Ochrana:
Proti plísní provádíme také preventivní postřiky a to už od začátku června. Přípravky volíme stejné, jako jsou uvedené u rajčat, nezbytné je však přidávat do postřiku smáčedlo, např. Spartan, které zajistí, že postřiková kapalina ulpí na listech. Pokud bychom smáčedlo nepoužili, tak po kolmých a voskových listech cibule postřik steče na zem a nebude mít dostatečný efekt.
Více o přípravcích se dočtete na www.lovela.cz, v boji proti plevelům vám pomohou stránky www.hubeniplevele.cz.
Stále víc zahrádkářů se znovu vrací k tomu, že si na své zahradě vypěstuje alespoň pár řádků brambor pro svoji potřebu. Brambory jako širokořádková pl ...
Pěstování jahod je na našich zahradách velmi rozšířeno a svoji vlastní jahodu si rád utrhne skoro každý zahrádkář. I jahodník je však rostlina, kde ...
Plíseň na zelenině se tvoří stejně jako na všech ostatních organických látkách a to přímo nám před očima. Sázíme si pěkně do půdy sazeničky, vysévá ...
Okurky patří mezi nejpěstovanější a vedle rajčat i nejoblíbenější zeleninu u nás. Obsahují tzv. biologickou vodu, která je výborná pro očistu těla, ...
Na farmářských trzích budí zájem ale i zvědavost drobné ovoce, které dřív na naše stoly neodmyslitelně patřilo: rybíz červený, žlutý i větší černý a s ...
Každoročně, vždy v průběhu letních měsíců července a srpna, nejčastěji dochází k napadání převážně zeleniny tzv.“pravými“ plísněmi. Ve vlhkém počas ...
Každý rok se většinou na jaře zděsíme, když vidíme v jakém stavu se nachází trávník na naší zahradě. Na podzim vypadá skvěle, ale zima mu vždy dá z ...
Byl by to krásný svět, kdyby přirození nepřátelé nejrůznějších škůdců stačili jejich množství udržovat ve snesitelných mezích. My jsme ale ten náš pře ...