Právě soutěžíme o:
pomocníky na grilování pomocníky na grilování
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Vyzkoušejte zajímavé recepty na gril

Vyzkoušejte zajímavé recepty na gril

Recepty na gril patří k žádaným. Nikdy jich není dost. Grilování patří všeobecně k oblíbeným činnostem na něž se lidé těší po celou zimu. Léto je ideální dobou pro to, abyste si grilování vychutnali plnými doušky. Takže pokud se nechcete spokojit s grilovanou klobásou a steaky na několik způsobů, čtěte dále. Máme tu pro vás inspiraci na další grilované pochoutky.

reklama

Recepty na gril - maso

Pljeskavica

Chorvatsko patří k našim nejoblíbenějším letním destinacím a Pljeskavica pak k těm nejoblíbenějším chorvatským pokrmům. Pljeskavicu si však můžete ugrilovat i u nás. Na její přípravě není nic složitého. Navíc je i rychle připravená. Maso můžete grilovat na venkovním grilu, ale tam je pak lepší ji zabalit do alobalu. Vhodnější je však grilovací pánev anebo domácí kontaktní gril, který vám zajistí zdravý způsob grilování.

Co na pljeskavici potřebujete:

  • 500 gramů mletého telecího masa
  • 500 gramů mletého jehněčího masa
  • 500 gramů mletého vepřového masa
  • 500 gramů mletého hovězího masa
  • sůl, pepř, mletou pálivou papriku
  • jarní cibulku
  • olej
  • ajvar nebo lutenicu, případně grilovaný lilek a papriku
  • rané brambory anebo pečivo

Postup přípravy

1. Mleté maso smíchejte v jedné míse dohromady.

2. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na drobná kolečka. Přidejte do mísy.

3. Do směsi dále přidejte pálivou mletou papriku, směs osolte a opepřete.

4. Ze směsi vytvořte oválné placky zhruba o stejné velikosti a tloušťce asi půl centimetru.

5. Každou placku potřete olejem a vložte na gril nebo grilovací pánev. Pokud chcete grilovat na klasickém grilu, vložte placku ještě do alobalu. Alobal zajistí, že pljeskavica nebude vysušená, ale pěkně šťavnatá.

6. Hotové maso naservírujte spolu s ajvarem, lutenicí nebo grilovanou zeleninou. Jako přílohu použijte pečivo, které rovněž můžete opéct anebo s ranými bramborami.

Živáňská v alobalu pečená na grilu

Tradičním pokrmem slovenské kuchyně nejsou pouze halušky, ale také i živáňská pečeně.Ta je obvykle založena na vepřovém mase, a to především na vepřovém řízku, krkovici, kýtě, kotletě nebo hovězím roštěnci. Je to ohromná dobrota, kterou byste si v letním období rozhodně neměli nechat ujít.

Co pro její výrobu budete potřebovat:

  • 4 plátky vepřového masa (typ necháme na vašich preferencích)
  • ideálně oravskou slaninu, ale můžete dát i anglickou slaninu
  • klobásu (ideálně paprikovou)
  • brambory
  • červenou a zelenou papriku
  • sůl, pepř, sušený česnek, mletý kmín
  • olej
  • alobal

Postup výroby:

1. Maso naklepejte, osolte a opepřete. Posypte sušeným česnekem.

2. Brambory (syrové) omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Kdo chce, může je nejprve ještě oloupat.

3. Vezměte velký čtverec alobalu (asi o velikosti 30 x 30 cm) a potřete ho trochou oleje.

4. Do středu alobalu rozprostřete porci brambor, které osolte a okmínujte.

5. Na brambory položte plátky masa.

6. Oloupejte cibuli, kterou dále nakrájejte na kolečka. Kolečka cibule vrstvěte na maso.

7. Na ně pak položte plátek anglické slaniny a na kolečka nakrájenou klobásu.

8. Nakonec můžete přidat na proužky nakrájenou očištěnou a umytou papriku.

9. To vše zabalte do úhledného balíčku. Klidně můžete použít ještě jeden alobal. Z balíčku by neměla během grilování vytéct šťáva.

10. Balíčky položte na gril a nechte asi hodinku grilovat při 180 stupních.

11. K hotové živáňské se hodí tatarská omáčka.

Recepty na gril - sýry

Grilovaný camembert

Co budete na jednu porci potřebovat:

  • camembert
  • anglickou slaninu
  • žampiony
  • rajče
  • bazalku
  • sušený česnek, grilovací koření, pepř
  • olej
  • alobal

Postup přípravy

1. Rajče a žampiony omyjte a nakrájejte na plátky.

2. Camembert rozpulte. Posypte grilovacím kořením, sušeným česnekem a trochou pepře.

3. Do jeho středu vložte plátek anglické slaniny, plátek rajčete, plátky žampionů, bazalku. Vše přiklopte druhou polovinou sýru.

4. Sýr do kříže omotejte anglickou slaninou.

5. Utrhněte si dostatečně velký čtverec alobalu, který potřete olejem.

6. Do jeho středu položte camembert.

7. Utvořte pečlivě zabalený balíček a vložte na gril. Grilujte zhruba 10 minut.

8. Ještě horký servírujte.

Recepty na gril - zelenina

I zde u grilování použijeme alobal. Grilování v alobalu má celou řadu výhod, maso se vám nepřipéká, můžete bez obav grilovat i na kostky nakrájené ingredience, můžete vytvářet různé směsi a jde o zdravý způsob grilování. Vedle masa a sýrů na grilu můžete rovněž upravovat i zeleninu. A právě pro ni je příprava v alobalu ideální.

Co k tomu budete potřebovat:

  • červenou a bílou papriku
  • cuketu
  • žampiony
  • bílou nebo červenou cibuli
  • rajčata
  • kukuřici
  • olej
  • sůl, sušený česnek, bazalku, oregano a pepř
  • alobal

Postup výroby:

1. Zeleninu umyjte, oloupejte, očistěte.

2. Papriku nakrájejte na proužky, cibuli na kroužky, cuketu na kolečka (i se slupkou), žampiony a rajčata na plátky, kukuřici na špalíčky.

3. Z alobalu si utrhněte plát o velikosti zhruba 30 x 30 cm.

4. Alobal potřete olejem a vložte do jeho středu zeleninu.

5. Okořeňte, osolte a přilijte trochu oleje.

6. Zabalte zeleninu do pevných balíčků. Nechte v lednici na hodinu odležet.

7. Grilujte zhruba 20-30 minut při teplotě 180 stupňů.

8. Podávejte samostatně,nebo jako přílohu.

Autor: Adriana Dosedělová (text), depositphotos.com (foto)

Klíčová slova:


Související články

Sezona grilování je tady – zvolte kvalitu 11  fotek

Sezona grilování je tady – zvolte kvalitu

S jarní a letní sezonou přichází čas posezení u voňavých pochoutek, připravených na grilu. Jestli jste si jej domů ještě nepořídili a chystáte se na j ...


Pomůcky pro grilování 5  fotek

Pomůcky pro grilování

Při představě grilování leckomu začnou slinné žlázy pracovat na plné pecky. Jo grilovaná masíčka, ryby nebo zelenina – to je pochoutka. Abyste si tuto ...


Meva - grilování na plný plyn 13  fotek

Meva - grilování na plný plyn

Plynový gril BERBECUE DE LUXE od společnosti Meva jsme tu již jednou představili. Na konci dnešního článku ještě ukážeme, jak se napojuje redukce k pr ...


Grilování na zahradě, balkoně a terase 20  fotek

Grilování na zahradě, balkoně a terase

Teplý letní podvečer a vůně grilovaných pochutin patří neodmyslitelně k sobě. Všichni dobře známe tu chvilku, kdy jdeme kolem něčí zahrádky, terasy ...


K létu patří grilování a systém TRU-Infrared zajistí skvěle chutnající šťavnaté steaky 32  fotek

K létu patří grilování a systém TRU-Infrared zajistí skvěle chutnající šťavnaté steaky

Kdo v létě nikdy negriloval, jako by si ani neužil léto. A i když máte rádi záři plamenů, praskání dřeva a vůni ohně, na plynovém grilu je to rychl ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
6
Plíseň v bytě - větrák? Pokoje a pracovny
Poslední příspěvek: 27.4.2019 22:03 Def Ender
2
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 6.4.2019 14:31 roman suchánek
2
Rozdělení dětského pokoje Pokoje a pracovny
Poslední příspěvek: 31.10.2018 13:05 Administrátor Andrea
0
Nefunkční přepad vany Koupelny
Poslední příspěvek: 26.9.2018 13:58 Pavel
1
Trouba Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:12 Jitka
1
Obklady v kuchyni Kuchyně
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:09 Tomáš
2
Výměna odtoku umyvadla Koupelny
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:02 Pavlína
0
Koupě sušičky Yden CI IR D5 Kuchyně
Poslední příspěvek: 30.8.2018 09:41 Ema
6
Plíseň v bytě - větrák? Pokoje a pracovny
Poslední příspěvek: 27.4.2019 22:03 Def Ender
5
parkety Pokoje a pracovny
Poslední příspěvek: 6.2.2018 12:51 jana
2
Rozdělení dětského pokoje Pokoje a pracovny
Poslední příspěvek: 31.10.2018 13:05 Administrátor Andrea
2
Položení koberce Pokoje a pracovny
Poslední příspěvek: 14.2.2018 07:24 jana
2
Výměna odtoku umyvadla Koupelny
Poslední příspěvek: 14.9.2018 08:02 Pavlína
2
Jak odstranit lak Koupelny
Poslední příspěvek: 9.10.2016 07:25 Tig
2
zapojení dvou zářivek Kuchyně
Poslední příspěvek: 6.4.2019 14:31 roman suchánek
1
nová kancelář Pokoje a pracovny
Poslední příspěvek: 18.6.2012 18:43 jiřina bělková
1
Výroba pohovky pro 2 lidi Pokoje a pracovny
Poslední příspěvek: 5.2.2018 14:24 Martin Liškutín
1
FeelWood masivní podlaha do koupelny Koupelny
Poslední příspěvek: 10.10.2016 12:31 Jakub
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×