Právě soutěžíme o:
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Neuvěřitelné způsoby skladování ovoce a zeleniny v dobách minulých

Neuvěřitelné způsoby skladování ovoce a zeleniny v dobách minulých

V současné době mrazáků a lednic není konzervace zeleniny a ovoce žádný problém. Horší to měly naše babičky a prababičky, které si musely vystačit s vlastní fantazií a způsoby uskladnění zeleniny a ovoce na zimu pracně vymýšlet. Mnohým určitě vyloudí úsměv na tváři metody, které se dříve používaly, ale určitě není na škodu si některé připomenout, abychom si uvědomili, jak za „pár“ let věda poskočila a jak i takovou dříve složitou záležitost jako je konzervování, máme jednoduchou.

reklama

Nejdřív zelenina

Cibule a česnek

S cibulí a česnekem tolik problémů nebylo, spíš šlo o co nejdelší udržení této zeleniny až do další sklizně, protože s postupným dokupováním to nebylo příliš valné. Jako velmi oblíbeným prostředkem pro skladování cibule a česneku sloužily staré vyřazené punčochy, které zaručovaly prodyšnost. Celý postup spočívá ve vkládání jednotlivých kusů, nad kterými se udělá uzel. Takto se pokračuje v celé délce. Výsledný provazec se pak přehazoval přes trám. Výhoda byla v naprostém oddělení jednotlivých plodů, kdy v případě nákazy houbovým onemocněním nedošlo k rozšíření na další. Jednotlivé cibule se při konzumaci jednoduše postupně odřezávaly. Kdo by měl zájem o vyzkoušení, může dnes použít staré punčocháče nebo silonky. Dalším oblíbeným způsobem uskladnění cibule a česneku bylo vyvazování do hroznů, které také umožňuje dostatek vzduchu a kontrolu nad jednotlivými plody. Tato metoda se využívá i v současné době.

Rajčata

Dříve se ve velkém nepěstovala, ale přeci jen zmínka o jejich uskladnění tady je. Pokud musíme sklidit zelená rajčata před ohlášenými mrazíky, je možné nechat je dozrát bez výrazné ztráty chuti podle našich předků takto: jednotlivé plody je nejlépe skladovat po jednom zabalené do hedvábného papíru nebo hedvábné látky. Zabalené plody se vyskládají do bedýnky, kdy je nejlepší na dno položit několik kopřiv. K rajčatům je dobré vložit zralé jablko, které vylučuje etylén, který uspíší dozrání zelených rajčat. Je možné také vyjmout ze země celé rostliny i s nezralými plody. Kořenový systém zabalit do vlhkého papíru a zavěsit kořeny vzhůru na půdu, kde také dobře dozrají.

Brambory

S bramborami k uskladnění se nedají dělat žádná velká kouzla. Člověk je ale tvor vynalézavý, a tak ti naši předkové zjistili, že se dá udělat alespoň to, aby si skladované hlízy udržely chuť. Brambory si zachovají své chuťové kvality, když je přes zimu skladujeme na kouscích dřevěného uhlí, ve výšce dlaně nad uhlím. Kromě vlivu na chuť má dřevěné uhlí ještě další pozitivní efekt – hlízy začnou později klíčit. Podobný efekt byl docílen i pomocí kapradí. Zde navíc hlízy nehnily.

Příklady z oblasti ovoce

Švestky a blumy

Švestky a blumy vydrží čerstvé 3 - 4 měsíce bez využití folií nebo mrazení. Podmínkou však je, že k nim nesmí přijít vzduch. Plody pro uskladnění sklízíme za suchého počasí a dbáme na to, abychom je utrhli i se stopkami. Několik dnů necháme ovoce na vzdušném místě, aby se odpařilo. Do pevné nádoby (nejlépe velké sklenice) s pšeničnou moukou navrstvíme ovoce tak, aby se plody navzájem nedotýkaly, a postupně vrstvíme, až je nádoba plná. Tu pak uzavřeme a uložíme na chladném místě. Švestky pak je možné odebírat po částech. Před použitím se mouka z plodů omyje. Na okamžik je podržíme v sítu nad hrncem s vařící vodou, aby je lehce přešla pára. Po tomto ošetření chutnají blumy a švestky jako čerstvě utržené, třeba v lednu. Další způsob skladování švestek spočíval ve spuštění uzavřené nádoby naplněné ovocem do studny. Stálá teplota a vlhkost byly zárukou dlouhodobé konzervace.

Citrony

Ty byly určitou vzácností, a tak snaha udržet je co nejdéle svěží a bez hnilob vedla k vymýšlení skladovacích metod, které by pracně sehnanou lahůdku uchovaly co nejdéle neporušenou. Jednotlivé plody se zabalí do papíru a vloží do kameninového hrnce. Ten se pak doplní solí. Citrony se postupně podle potřeby odebírají. Dokonce i když kůra časem na plodech ztvrdne, vnitřek zůstane šťavnatý.

Jablka a hrušky

Jablka a hrušky je nutné skladovat se stopkami směřujícími vzhůru, protože ovoce se zpravidla sklízí před dosažením zralosti a mělo by tedy i nadále zůstat ve stejné poloze, v jaké by normálně na stromě dozrálo. A aby ovoce vydrželo chutné co nejdéle, vymysleli naši předkové možnost skladování v bedničkách či soudcích s dobře těsnícími víky. Před uskladněním ponechali plody dva týdny rozložené v suché místnosti, aby se „vypotily“. Na dno nádob pak dali vrstvu suchého písku, na ni pak vrstvu plodů, každý samostatně zabalený do papíru. Následuje opět vrstva písku a jablek, až se celý obsah zaplní. Končí se pískem. Pak je nutné nádoby dobře uzavřít a uložit v chladu a suchu. Plody si uchovají chuť a šťávu až do jara.

Jak se skladovaly bylinky?

Naši předkové přišli na vynikající způsob uskladnění bylin pomocí soli. Takto konzervované chutnají mnohem lépe než sušené, a jejich aroma zůstává plně zachováno. Při nakládání je třeba počítat s 15 % soli, to znamená, že z celkové hmotnosti 1 kg mají tvořit 85 dkg bylinky a 15 dkg sůl. Bylinky nadrobno nasekáme nebo nakrájíme, smícháme se solí a naplníme do skleněných nebo kameninových nádob. Pozor: bylinky není možné do nádob příliš natlačit, protože pak pouštějí šťávu a to snižuje jejich trvanlivost. Navrch přijde slabá vrstva suché soli. Nádoby se uzavřou celofánem, nebo voskovým papírem.

A ještě na závěr recept na výbornou směs pro výrobu husté zdravé zeleninové polévky:

  • 500 g celerových listů
  • 500 g pórku
  • 500 g petržele i s kořenem
  • 500 g cibule
  • 500 g mrkve nakrájené na kostičky
  • po jedné hrsti majoránky, saturejky, libečku, bazalky a tymiánu

Vše pokrájíme, smícháme s odpovídajícím množstvím soli a vložíme do nádob. Odebíráme postupně.

Autor: Ludmila Dušková (text a foto)

Klíčová slova:


Související články

Uskladňujete správně ovoce? 8  fotek

Uskladňujete správně ovoce?

Vaše vlastní ovocné výpěstky by si zasloužily správné uskladnění, protože jen tak vydrží v dobré kondici poměrně dlouho. Víte, jak můžete každý dru ...


Uskladněné ovoce je nutné pravidelně kontrolovat 8  fotek

Uskladněné ovoce je nutné pravidelně kontrolovat

Dobře uskladnit sklizené ovoce se každému pěstiteli nepodaří. Ne každý má vhodné podmínky a tak ovoce, které by mělo vydržet celou zimu, velmi brzy ...


Jak správně nasušit jarní bylinky? 6  fotek

Jak správně nasušit jarní bylinky?

Pokud trpíte jarní únavou, nemusíte hned sahat po lécích či doplňcích z lékárny. Zkuste využít sílu přírody. Nasbírejte si do zásoby léčivé jarní b ...


Čerstvé bylinky i v zimě 8  fotek

Čerstvé bylinky i v zimě

Bylinky jsou velmi populární od nepaměti. V zimě, kdy náš organismus trpí na nedostatek vitaminů způsobený vnějšími vlivy a uspěchaným životním sty ...


Vypěstujte si BIO zeleninu – třeba na balkoně 5  fotek

Vypěstujte si BIO zeleninu – třeba na balkoně

Přemýšlíte, co si letos vypěstujete na své zahrádce? Rádi byste například vyzkoušeli zdravou BIO zeleninu pro své děti – zeleninu bez chemických hnoji ...


Ovoce a zelenina-základ naší výživy 4  fotek

Ovoce a zelenina-základ naší výživy

Léto máme za dveřmi, to je ideální doba zpestřit si jídelníček vlastnoručně vypěstovanými potravinami. Pěstování ovoce a zeleniny je skvělý program ja ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
2
Svinky ve skleníku Pěstujeme
Poslední příspěvek: 20.7.2019 20:42 Miroslava Kubešová
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
1
Čemeřice - jakou půdu? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 8.2.2019 21:07 Anna
1
Jak zkrášlit betonovou stěnu? Zahrada
Poslední příspěvek: 20.9.2015 18:43 Magdalna Kuchaříková
0
Choroba rajčat Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Jana
0
usychající hrušeň Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Marek
0
Vyklízení trávníků Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Pavlína
0
dovolena Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Petr
0
Plamenka latnatá Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Soňa
0
Hortenzie velkolistá - špatné hnojivo Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Soňa
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
2
Svinky ve skleníku Pěstujeme
Poslední příspěvek: 20.7.2019 20:42 Miroslava Kubešová
1
Čemeřice - jakou půdu? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 8.2.2019 21:07 Anna
1
Jak zkrášlit betonovou stěnu? Zahrada
Poslední příspěvek: 20.9.2015 18:43 Magdalna Kuchaříková
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×