Právě soutěžíme o:
stěrku GOLDBAND Finish stěrku GOLDBAND Finish
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Švestkový kompot, povidla či knedlíky

Švestkový kompot, povidla či knedlíky
Letos máme poprvé švestek dostatek. A jsou krásně velké a slaďounké. Musím je nutně uchovat na zimní období. Není nad domácí švestkový koláč ke kávě a dívat se při tom z okna na sněhové závěje. A co teprve domácí povidla. Kupovaná se s nimi nedají srovnávat. A to bychom nebyli kutílci, abychom vám nepřinesli ještě něco navíc.
reklama

Na strom vylezli chlapi, ovoce dodali až na stůl, zbytek práce zůstal na mně. Takže hurá do sklepa pro sklenice, umýt je i švestky (samozřejmě ne najednou v jedné vodě) a můžeme se pustit do práce. Část švestek zavaříme jako kompot, z části uděláme povidla a několik kousků si necháme v celku na tvarohové knedlíky, které jsem letos vlastně ještě nedělala.

Švestková povidla

Švestky vypeckujeme. Nyní je můžeme rozvařit buď takto v celku a nebo je nejprve umlít. Doporučuji druhou možnost, protože švestky vařené v celku je potřeba přepasírovat, aby nezůstaly slupky, které se nerozvaří. A pasírování není zrovna moje oblíbená činnost. Také se u vaření mletých švestek zkrátí doba varu. Takže pamatujíc na cifry na ročním zúčtování za plyn švestky namelu na masovém strojku. Kaši vyklápím do širokého kastrolu.

Povidla při varu cákají. Hodně a daleko. Hrnec zakryjte pokličkou! Pokud máme rozemletého švestkového pyré více, rozdělíme ho raději do dvou kastrolů, bude prskat o něco méně. Pokud máte talové kolečko, dejte jej na hořák a teprve na tuto plochu postavte kastrol. Jakmile se začne voda odpařovat, častěji mícháme, aby se povidla nepřichytila ke dnu. Ale než odklopíte pokličku, stáhněte plamen, dokud poklička nepřestane nadskakovat, teprve poté odkryjte a promíchejte. Vaříme cca 1,5 hodiny. Povidla jsou dostatečně hustá tehdy, jakmile odpadávají z vařečky po větších kusech. Pokud vám po ochutnání připadají kyselejší, podle chuti oslaďte. Pokud máte plody méně vyzrálé, dejte 50 - 100 g cukru na 1 kg ovoce.

Horká povidla opatrně sběračkou nalijte (či napěchujte - podle jejich konzistence) do sklenic. Okraje otřete suchou utěrkou a ihned zavíčkujte a víčko dotáhněte. Naplněné a uzavřené sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Švestkový kompot

Mezi tím, než se povidla uvaří, si můžeme zkrátit čekání tak, že si vypeckujeme zbylé švestky a napěchujeme je do sklenic. Pokud plod obřízneme nožem podél pecky, můžeme ji pak jednoduše vydloubnout. Švestka má, stejně jako např. broskev či meruňka, na svém těle vyznačenou rýhu. Pokud ji obkrojíte, máte jistotu, že jste se dostali na pecku na placato a můžete ji tak lehce vyndat.

Postup

Na švestkový kompot svaříme vodu s cukrem - dle zralosti švestek dáváme poměr na 1 l vody 300 - 500 g cukru. Do sklenic napěchujeme švestky, zalijeme cukrovým roztokem, švestky by měly být zcela ponořené, ale nesmí zasahovat do užšího hrdla sklenice. Okraje opět vysušíme utěrkou, aby víčko dobře "chytlo" a zavíčkujeme. Pro obměnu zkuste vršek švestek lehce posypat skořicí a nalít panáka slivovice nebo rumu.

Víčka zašroubujeme, pokud používáte obyčejná, tak postupujte následovně. Hrdlo sklenice otřete dosucha utěrkou. Položíte víčko, překryjete utěrkou, vezmete zavařovací hlavu a víčko hlavou zamáčknete. Poté opatrně sundáte pomocí utěrky. Pokud nemáte stejně jako já zavařovací hrnec, nemusíte věšet hlavu. Vezmete si plech s vyšším okrajem a sklenice na něj postavíte, neměly by se mezi sebou dotýkat. Poté nalejete na plech vodu, alespoň tolik, abyste zvládli manipulovat s horkým plechem, až jej budete vyndávat z trouby. Nyní rozpálíte troubu, plech se sklenicemi vložíte a zapékáte (= sterilujete) cca 20 - 30 minut při cca 85 stupních.

Sbohem, obyčejná sklenice!

Každá sklenice by měla být označená před tím, než ji uložíme do chladu. Někomu stačí polepit sklenice lepíky, někdo si koupí ozdobné samolepky, jiný se s popisky vůbec nezdržuje. Mně se dostaly do rukou popisovače Paint Marker od ALTECO. Vyčarujeme s nimi skutečně neobvyklé a originální dekory. A kdo nemá chuť malovat, může s nimi prostě jednoduše sklenice popsat.

Popisovače zakoupíte v základních barvách (černá, červená, modrá, žlutá, zelená), ale také ve stříbrné a zlaté a především v bílém odstínu, což je jedna z nejhůře sehnatelných barev. Vše najdete na www.alteco.cz. Na sklenici můžete nakreslit různé krajkové bordury, fantazii se meze nekladou. Pokud nechcete kreslit na tělo, můžete svůj popis umístit na víčko. A vůbec vás nemusí trápit jeho barva. Z nabízených odstínů vždy některý použijete.

Také můžete na tělo namalovat druh ovoce a k němu připojit rok výroby, to samé lze na víčko. Uvidíte, že pohled na plné regály ve sklepě či komoře vás bude bavit pokaždé, kdy tam zavítáte pro nový kompot.

Tvarohové švestkové knedlíky

A na závěr připojuji svůj nejoblíbenější recept na ovocné knedlíky. Nečekejte kynuté těsto, ale pro mě mnohem lehčí - tvarohové. Nejraději dělám meruňkové, ale protože jejich úroda je rok od roku horší, spokojím se i se švestkami. Na těsto potřebujete:

  • 30 g másla
  • 200 g tvarohu
  • 500 g hrubé mouky
  • cca 1/4 l mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
    • Zaděláme vláčné těsto, rozválíme, pokrájíme na čtverečky, plníme ovocem. Pečlivě zabalíme. Zavaříme je do prudce vroucí osolené vody asi na 5 - 8 minut. Jakmile vyplavou, jsou většinou dost uvařené. Pro jistotu ale jeden knedlík vylovíme a rozřízneme, abychom se přesvědčili, zda je těsto uvařené i uvnitř. Dobrou chuť!

      Autor: Pavla (text a foto)

      Klíčová slova:


      Související články

      Pergamanové přání 14  fotek

      Pergamanové přání

      Koupili jste již dárek k narozeninám a nemáte ještě přáníčko? Co tentokrát zkusit vyrobit je doma. A nevadí, že bude trochu jiné, než vidíte zde. Bude ...


      Mátový sirup 11  fotek

      Mátový sirup

      Máte plný záhon máty, na zimu na čaj už nasušeno a nové lístečky pořád dorůstají? Zkuste mátový sirup. V létě si ho dáte do vychlazené vody, v zimě ...


      Sirup z květů bezu nebo lípy 8  fotek

      Sirup z květů bezu nebo lípy

      Jaro nastartovalo na plný plyn a po deštivém období všude kvetou lípy a černý bez. Stejně tak, jako z pampelišek, lze i z květů bezu nebo lípy vyro ...


      Marmeláda a třešňový koláč 7  fotek

      Marmeláda a třešňový koláč

      Máte na zahradě několik třešňových stromů, kompoty moc nezavařujete nebo jich už máte dostatek a špačci úrodu také nestihli očesat? Možná přivítáte re ...


      Jeřabiny 11  fotek

      Jeřabiny

      Jasně zářící červeň jeřabin jakoby přivolává blížící se podzim. Dozrávají na konci léta a jejich malvičky kromě okrasy obsahují i velké množství vitam ...


reklama

reklama
Diskuze kutilů
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×