Domácnost

Novinka od Mevy outdoorový dřívkový vařič „Wood“ typ 1920 je zvláštním křížencem mezi otevřeným ohništěm a skládacím vařičem třeba na suchý líh. Výhodu má ale v tom, že palivo nemusíme vozit sebou, protože pár klacíků je všude po ruce a o několik šišek žádný les taky ještě nezchudnul. Ale stačí i stará kůra a litr vody na vařiči přivedeme k varu zpravidla do pěti minut.
Nemusíme mít strach, že by nechytlo třeba mokré dřevo. Obvykle takovou situaci řešíme na kolenou jako u modlení vydatným foukáním do uhlíků a nebo křísíme dechem mihotavý plamínek Miniaturní vařič ale můžeme připojit na jednoduchou pumpu, která podle potřeby vzduch přivede přímo pod oheň, takže vznikne tah v principu podobný, jako v klasické kovářské výhni. A tomu ani hodně mokrá šiška neodolá.
Určitě zajímavé je i bezpečnostní hledisko: ne všude jsou k mání kameny na ohraničení ohniště, někde je zem mokrá až běda, že na ní nezapálíte nic a jinde zase kolem suchá tráva, která chytne jako savana – stačí jen trochu nepozornosti. Na ohništi kotlík musíte věšet na trojnožku a čajník stavět na dva nekynklavé kameny, ale na vařič „Wood“ (a pěkně po našem „Dřevák“) hrnce prostě postavíte jako na sporák. A držadlo pro přenos vařiče použijete jako otvírák.
A ještě něco – s nerezovým vařičem, který se normálně vejde do malého vaku, se nemusíte vzdát ani tradičního opékání buřtů, což činit například nad vařičem na pevný líh opravdu nelze doporučit (ale něco tak šíleného by vás určitě nenapadlo!). Na další dosud neobjevené možnosti, jak vařič využít, už určitě přijdete sami…
V jednoduchosti je zvláštní kouzlo a Meva a.s. se tímto malým vařičem tak trochu vrací ke svým začátkům, kdy „Akciová společnost pro průmysl zbožím kovovým“ byla na pražském Smíchově zapsána do obchodního rejstříku. Léta trvání firmy jsou nezpochybnitelnou zárukou solidnosti, protože ten zmíněný zápis byl učiněn už v roce 1898.
Takže – šťastnou cestu na prázdniny či dovolenou a více informací na www.meva.cz
Letní vaření v přírodě má své nenapodobitelné kouzlo. Ovšem i to má svá omezení. Jsou místa, kde je rozdělávání otevřeného ohně zakázáno a navíc, k ...
Pokud dostala v zimě naše okna zabrat a barva z nich prýská, opravíme je. Budou lépe vypadat, ale hlavně zabráníme jejich dalšímu chátrání: do každé p ...
Tradiční pokrm, jehož vůně turisty provází po Řecku a pod jménem kebab v Turecku i jinde, a který v podobě rychlého občerstvení zdomácněl prakticky v ...
V domácí dílničce každého správného kutila by neměly chybět ani soupravy na pájení a opalování. Jde o prostorově celkem nenáročné a přitom z pohledu r ...
Trošku je to móda a trošku nepřiznaná nutnost: prostě jsme maličko zchudli a nebo se bojíme, kde budeme ještě muset začít šetřit, díky čemuž se mnozí ...