Právě soutěžíme o:
montérkové kalhoty CERVA Dayboro montérkové kalhoty CERVA Dayboro
Načítám ...
Žádné výsledky
Hledaný výraz: koupel
Nalezené články:
Přihlášení  |  Registrace Český kutil do mailu
reklama

Přípravy na grilování

Přípravy na grilování
Barbecue čili grilování na našich zahradách zdomácnělo: přináší totiž nejen nepopiratelný kulinářský zážitek, ale může být svým způsobem rodinnou či společenskou událostí. Voňavé jídlo z grilu vyvolává v lidech přátelské pocity, takže se hodí třeba i k neformálním pracovním setkáním.
reklama

Dřív jsme byli při grilování odkázáni především na pevné stavby, a tak byly grily výlučně součástí letních kuchyní, zahradních krbů i stálých ohnišť. Brzy se objevily i první přenosné kovové grily. Používaly tradiční palivo, dřevěné uhlí. Moderní grily fungují i na jiná média – elektřinu a plyn.

Srdcem každého grilu je ohniště s rožněm či grilovací mřížkou. Rožeň může být otáčivý s ručním nebo motorickým pohonem, celý gril pak pevný, přenosný, ev. mobilní na kolečkách. Kdo tedy nechce a nebo si netroufá na stavbu vlastního pevného grilu, může si dnes celkem pohodlně vybrat.

Typy grilů

Nejjednodušší grily stavíme na plochý žáruvzdorný povrch. Například gril k jednorázovému použití je jen mělký truhlík s dráty nahoře, který naplníme dřevěným uhlím. U skládacích grilů je obdélníková grilovací mřížka nastavitelná do dvou poloh.

Typ Hibachi má litinovou nádobu na dřevěné uhlí a grilovaní. Také přenosný typ Brazier má kovovou kulatou nebo pravoúhlou nádobu s topeništěm na pevných nohách. Nechybí ani štít proti větru, protože pokud hodně fouká, může být doba grilování až dvojnásobná. Přestože může být gril doplněn i motoricky poháněným otočným rožněm, větší kuře se v něm někdy dobře nepropeče. Také pojíždění s grilem naplněným žhavým uhlím může být nebezpečné. Kotlový gril pochází z Ameriky: má kopulovitě vyklenuté víko, takže se z grilu snadno stane pečicí trouba i na velké kusy masa a drůbeže.

V uvedených grilech se topí dřevěným uhlím. Je dnes dobře dostupné ve spotřebitelských baleních, zacházení s ním není těžké, ale správná příprava jídla na dřevěném uhlí přece jen vyžaduje určitou zkušenost. Pozor musíme dát především na přímý plamen, při němž dochází na povrchu masa ke změnám, které v dopadu na naše zdraví nelze označit za zdravé, a pokud se vznítí tuk odkapávající na žhavé uhlíky, nejde neblahému plápolání zabránit… Problém vyvstane často i s nevrlými sousedy, kteří na náš klasický gril ne vždy reagují přívětivě: ne všem voní to co nám a je pravda, že grily prostě kouří a směru větru neporučíme. Měli bychom to zohlednit, protože kde chybí dobrá vůle, tam může byť jediná, a podle nás i vydařená párty, naše „vztahy přes plot“ notně zkomplikovat.

Nemusíme čekat na jaro

Přestože přísežní kotlíkáři milující jiskry a praskající polena táboráku nad technickými vymoženostmi většinou zpočátku ohrnují nos, praktičnost elektrických a především plynových grilů nezpochybňují. Ty se vyznačují mobilitou a čistým a dobře kontrolovatelným provozem. Nemusejí se zdlouhavě chystat a na pracovní teplotu se zahřejí celkem rychle. Místo nad žhavým dřevěným uhlím jídlo grilujeme na minerálním materiálu – lávě, u některých typů je výhřevnou vložkou hliníkový odlitek. Protože je láva porézní, zachytává se z masa vyškvařený tuk na ní, a protože se nepřepaluje, nevznikají ani nebezpečné karcinogeny. Ačkoliv anglická kuchyně věru nemá špičkovou pověst, v grilování jsou ostrované mistři: oblíbili si i u nás dostupné plynové grily, kde odkapaná šťáva a omastek zůstávají těsně pod připravovaným pokrmem a jídlo báječně provoní.

Největší úspěch mezi grily firmy MEVA a.s. má typ Madeira GP01001 vybavený dvěma odkládacími plochami: pod víkem se během grilování udrží příjemná chuť i aroma. Grilujeme na niklovaném roštu a teplo vyzařují lávové kameny, rozpálené propan butanem z připojené desetikilogramové láhve.

Grily v nerez provedení jsou podle typu vybaveny buď roštem, nebo pánví, a liší se i velikostí. Použít je můžeme doma nebo v restauračním zařízení. Vybaveny jsou samozřejmě termopojistnými ventily a piezozapalováním: takhle například vypadají typy GP26100 Grid velký s roštem a GP25110 Smart mini s pánví.

Jako médium v plynových grilech slouží dobře známý propan-butan v ocelových láhvích, jejichž výměna je snadná. I provoz je v celku úsporný – jedna desetikilogramová láhev vydrží kolem třiceti hodin grilování. Plynové grily se zažíhají jednoduše tlačítkem a za pět minut až za čtvrt hodiny je všechno připraveno ke grilování. Oč méně romantiky, o to víc praktických výhod. I problém s nerudnými sousedy odpadá, protože grilovat můžeme bez problémů v uzavřené místnosti: kouř prostě není, zůstává jen lákavá vůně.

Připraveno ve spolupráci s firmou Meva a.s.

Autor: Jiří Jan (text), Meva (foto)

Klíčová slova:


Související články

Na propanu se dá grilovat i v zimě 5  fotek

Na propanu se dá grilovat i v zimě

Společnost Primagas jako první na českém maloobchodním trhu nabízí LPG láhve naplněné pouze propanem. Oproti nejčastěji používanému propan-butanu zaru ...


Jarní aranžování květin

Na statku v Habří se místí lidé, tedy převážně ženy, učí od lektorky Ilony Karáskové, jak vytvořit úchvatné jarní aranže. Květiny upraví například do ...

Pájecí a opalovací souprava nesmí chybět v žádné dílně 19  fotek

Pájecí a opalovací souprava nesmí chybět v žádné dílně

Když jsem byla malá, tak mě fascinovalo, když taťka opravoval okna. Opalovačkou sundal starý lak, poté zakytoval sklo a nakonec rámy natřel. Z ošklivý ...


Udírny a jejich podpálení 7  fotek

Udírny a jejich podpálení

Na tu jednoduchou věc, že prodloužit trvanlivost potravin lze například v kouři, přišli naši předci dávno, a tak se vedle sušení či nasolování (tam, k ...


Vařit na cestách je s kartušovým programem hračka 9  fotek

Vařit na cestách je s kartušovým programem hračka

Trošku je to móda a trošku nepřiznaná nutnost: prostě jsme maličko zchudli a nebo se bojíme, kde budeme ještě muset začít šetřit, díky čemuž se mnozí ...


Kartušový program i pro rybáře 4  fotek

Kartušový program i pro rybáře

Pokud chystáte opravdovou loveckou dovolenou, jejímž cílem je „tááákováhle“ ryba, měla by tomu vaše výbava odpovídat. Až totiž začnou brát i druhy, na ...


reklama
reklama

reklama
Diskuze kutilů
2
Svinky ve skleníku Pěstujeme
Poslední příspěvek: 20.7.2019 20:42 Miroslava Kubešová
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
1
Čemeřice - jakou půdu? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 8.2.2019 21:07 Anna
1
Jak zkrášlit betonovou stěnu? Zahrada
Poslední příspěvek: 20.9.2015 18:43 Magdalna Kuchaříková
0
Vyklízení trávníků Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Pavlína
0
usychající hrušeň Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Marek
0
Choroba rajčat Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Jana
0
dovolena Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Petr
0
Hortenzie velkolistá - špatné hnojivo Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Soňa
0
Plamenka latnatá Pěstujeme
Poslední příspěvek: 30.11.-0001 00:00 Soňa
9
čím čistit zámkovou dlažbu Zahrada
Poslední příspěvek: 13.4.2019 19:25 Jaroslav Marinak
2
Svinky ve skleníku Pěstujeme
Poslední příspěvek: 20.7.2019 20:42 Miroslava Kubešová
1
Čemeřice - jakou půdu? Pěstujeme
Poslední příspěvek: 8.2.2019 21:07 Anna
1
Jak zkrášlit betonovou stěnu? Zahrada
Poslední příspěvek: 20.9.2015 18:43 Magdalna Kuchaříková
reklama
reklama


Kontakty | e-mail: redakce@ceskykutil.cz

© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o.
Všechna práva vyhrazena. ISSN 1802-4270.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.



© 2007 - 2019 Český kutil.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena, ISSN 1802-4270. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Český kutil, s.r.o. zakázáno.
×