Pampeliškový sirup

Louky zezlátly pampeliškami, žluté hlavičky koukají i ze záhonků a trávníků na zahrádkách. Milovníci anglických trávníků skřípou zuby a chystají na žluté ďáblíky pomstu, ale ti chytří se vydají nejprve otrhat květy. Proč? No přece na pampeliškový sirup.

Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup

Ať už vás pampelišky v záhonu a na trávníku rozčilují, nebo se jejich půvabem těšíte při pohledu na louky nebo na zahradu, pampeliškový sirup byste vyzkoušet měli. Na internetu, v kuchařkách i jen tak mezi řečí se dozvíte receptů spoustu, liší se většinou v množství cukru a pampelišek, takže neváhejte a pusťte se do toho.

Mnozí z vás mu říkají pampeliškový med, ale protože se včelami nemá nic společného, přísluší mu spíš název sirup. Ať už je to jakkoli, jeho lahodnost si s medem nezadá a pro mnohé je jeho vůně i připomínkou dětství.

Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup

Moje babička se celý život řídila příslovím, že není bylina, aby na něco nebyla. Věku se dožila úctyhodného a bylinkové lektvary, čaje a nálevy vařila jak zkušená ježibaba. Zapátrala jsem v šuplíčku a letos uvařila sirup podle jejího receptu.

Postup

Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup

I když babička sirupu říkala pampeliškový, přidávala do něj kromě pampelišek i další bylinky.

Množství květů i ostatních bylin je třeba dát ve správném poměru s cukrem, citronem a vodou, pak už je jen na vás, na jak velkou porci si troufnete. Prvosenka jarní, lidově zvaná petrklíč, patří k chráněným rostlinám, někde je její trhání zakázáno, takže pokud nemáte naleziště přímo na zahradě nebo na louce před domem, můžete ji vynechat.

Květy trhejte mladé, nepoškozené a tam, kde nebudou zaprášené a špinavé, tedy určitě ne u silnice nebo přímo vedle prašné cesty. Květy se před zpracováním nemyjí, protože tak bychom přišli o pyl a spoustu v něm obsažených látek.

Cukr můžete použít běžný bílý nebo lépe třtinový či nerafinovaný, hnědý. Je sice dražší, ale zdravější.

K 1 kg cukru potřebujete:

  • 400 květů pampelišky
  • 100 květů sedmikrásky
  • 50 květů petrklíčů – prvosenky jarní
  • 20 vrchních částí rostliny hluchavky nebo její listy a květy
  • 1-2 pomeranče
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup

Květy pampelišek i ostatních bylin otrháme do hrnce, rostliny hluchavky pokrájíme na menší kousky nebo z nich otrháme jen listy a květy. Citron a pomeranč rozloupeme na dílky a pokrájíme je na půlky. Pokud máme chemicky neošetřené, můžeme je pokrájet na kolečka i s kůrou.

Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup

Směs zalijeme cca 2 – 2,5 litry vody, tak aby se cukr rozpustil a směs se dala míchat.

Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup

15 minut povaříme a pak necháme 24hodin vyluhovat, zakryté a v chladnější místnosti.

Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup

Druhý den scedíme směs přes jemné plátýnko a svaříme. Vařit je potřeba 1 – 1,5 hod., podle toho, jak rychle houstne. Při vaření promícháváme tak, aby se sirup nepřichytil na dně hrnce, sbíráme pěnu, která se utvoří na hladině. Hustotu zkoušíme kápnutím sirupu na talířek. Pokud má kapka po vychladnutí tu správnou konzistenci, vaření ukončíme. Když je sirup dostatečně hustý, slijeme jej do sklenic, zavíčkujeme a uložíme do chladu. Po otevření sklenice průběžně spotřebováváme. Protože není dobré sirup ukládat do lednice, je lepší dávat jej do menších sklenic.

Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup

Sirup používáme jako sladidlo do čaje, když je dost hustý, namažeme jím i chleba. Osvěžující nápoj připravíme přidáním jedné či dvou lžiček sirupu do chladné vody, do které ještě vhodíme snítku čerstvé máty.

Tip

Variantě s pomerančem říkala babička, že je to panský sirup, protože chudáci na něj neměli, ale pokud nechcete moc experimentovat, můžete pomeranče vynechat.

Naopak pokud máte k dispozici citrony a pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou, nakrájejte je do sirupu celé, neloupané, zvýrazníte jeho chuť.

Podobným způsobem můžete připravit i sirup z bezových nebo lipových květů, vyzkoušený recept přineseme zase někdy příště.

A co Vy, máte také nějaké bylinkové recepty, se kterými byste se chtěli pochlubit? Budeme se těšit na našem facebooku nebo na redakčním e-mailu.

Autor: PePa (text a foto)

Související k tématu